Laat Nederland zijn jihadisten hangen?

Sinds 2012 zijn driehonderd Nederlanders afgereisd naar Irak of Syrië om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS). Er zitten nog ongeveer 140 Nederlanders in dit gebied. Kinderen en vrouwen zitten vooral in Koerdische vluchtelingenkampen, de strijders zelf veelal in detentiekampen nu IS zo goed als verslagen is.

Nederlandse Spanjestrijders

Nederlanders die zich aansluiten bij een buitenlandse krijgsmacht; het is geen unieke situatie voor Nederland. Ten tijde van de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) trokken ongeveer zeshonderd Nederlanders (Spanjestrijders) naar Spanje om te vechten tegen generaal Franco. Het waren voornamelijk politiek linksgeoriënteerde Nederlanders uit lagere klassen van de samenleving.

Ook bij Spanjestrijders werd, net als bij jihadstrijders, het paspoort afgepakt. Met als gevolg dat deze Nederlanders stateloos werden. Maar omdat stateloosheid nu internationaal gezien onwenselijk wordt geacht, wordt enkel het Nederlands staatsburgerschap afgenomen van jihadstrijders met een dubbele nationaliteit.

Nederlandse IS-strijders

Hoe anders liep het af met Jitse. Deze Nederlander deed uitgebreid zijn verhaal in de Leeuwarder Courant over hoe hij een divisie opzette in Noord-Syrië om tegen IS te strijden. Hij claimde zelfs IS’ers vermoord te hebben. Maar toen hij eenmaal voor moest komen, bleken het stoere praatjes. Gedaan omdat journalisten dat nou eenmaal graag willen horen.

En wat te denken van Devin en enkele Nederlandse leden van een motorclub? Het grote verschil is dat deze Nederlanders tégen IS vochten. En dus zijn ze niet vervolgd of gestraft. Waarschijnlijk had geen van ze een dubbele nationaliteit.

Franse IS-strijders

Onlangs werd bekend dat Franse IS-strijders, die in Syrië zijn opgepakt en in detentiecentra zaten, in Irak ter dood zijn veroordeeld. De teller staat nu op zes. De Franse regering doet er alles aan om de uitvoering van de opgelegde straf te voorkomen. Het blijven immers Franse burgers. Ze moeten ook berecht worden in de regio waar de misdaden zijn gepleegd, maar geen doodstraf s.v.p.

Nederlandse jihadstrijders

Hoogstwaarschijnlijk zitten in de Syrische detentiecentra ook opgepakte Nederlandse jihadstrijders. De Nederlandse regering stelt zich anders op dan de Franse. Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, wil geen zaken doen met Irak omdat het land de doodstraf kent. Berechting in Irak is, wat Stef betreft, geen optie.

Deze Nederlanders terughalen is, wat Stef betreft, geen optie. En een eventuele doodstraf niet uit laten voeren, is dat een optie? Nee, wat Stef betreft niet. Geen van deze meest voor de hand liggende mogelijkheden zijn dus een optie, wat onze minister betreft. Frankrijk kan het, zelfs (met alle respect) Kosovo kan het, maar voor Nederland is het blijkbaar een brug te ver.

Bescherming van onderdanen

Toch zijn dit wel degelijk opties, juist voor Nederland. Want ons land staat er om bekend te pleiten voor het niet laten executeren van haar burgers in het buitenland. In 2016 probeerde minister Koenders de executie van een veroordeelde Nederlandse drugssmokkelaar uit Indonesië te voorkomen.

Ook in de zaak van ter dood veroordeelde Nederlanders in Thailand bemoeide de staat zich met deze zaak. De Thaise ambassadeur werd ontboden en zelfs de kosten voor de advocaat werden door de Nederlandse staat betaald. Zelfs koningin Beatrix (!) deed een poging om de executie van een van haar onderdanen in Singapore te voorkomen.

Vechten in IS-gebied?

Vecht je als Nederlander voor IS en heb je twee paspoorten? Slecht nieuws: Nederland bekommert zich niet om je. Waarschijnlijk ben je binnenkort niet eens meer een Nederlander en wacht je de doodstraf in Irak.

Vecht je als Nederlander tegen IS? Goed nieuws: Nederland bekommert zich ook niet om je, maar je bent en blijft een Nederlander. Bij terugkomst wacht je dan ook geen straf. Ingerukt. Nederland pakt niet alleen het paspoort af, mits je er nog eentje hebt liggen, maar in feite ook je leven.

Bron(nen):

 

Meer informatie of hulp nodig?

Neem voor meer informatie over dit onderwerp contact op met:

Wat zijn de kosten?

Klik hier voor meer informatie over de wijze waarop uw advocaatkosten kunnen worden vergoed en welke betalingsmethoden ons kantoor hanteert.